Muse

Jujur, aku sebenarnya tidak pernah bercita-cita jadi penulis.  Penulis itu penipu massal.  Penulis fiksi maksudnya, seperti aku sekarang.  Kerjanya menjual mimpi-mimpi yang jadi penyebab utama banyaknya perempuan jaman sekarang yang delusional, berharap akan bertemu laki-laki sempurna seperti di novel-novel tulisan penulis sepertiku.  Membangun ekspektasi mustahil tentang kualitas pasangan.  Ujung-ujungnya, pasangan sendiri saja sampai dibanding-bandingkan dengan tokoh idola fiksi mereka. 

Tokoh rekaanku.  Yang cuma ada di khayalan.  Hasil percampuran setoples kastengels dan belasan cangkir kafein cair.

Terkadang, aku juga sering dituduh bahwa cerita-cerita yang aku tulis itu adalah kisah nyata.  “Kenalin dong, Mbak, sama (isi nama tokoh fiksi laki-laki idola sejagad raya hasil khayalanku yang paling mutakhir), pasti ada orang benerannya kan?  Ada kan?  Ada kan?  Mau dong ketemu aslinya.”

Girls, please, if guys like that exist, I would be too busy fucking them than write about them, don’t you think?

Kalau mereka mau sih.

Tapi masa nggak mau, gue keren gini.  Udah, nggak usah protes.

Anyway, terkait pertanyaan-pertanyaan tentang tokoh nyata itu, aku harus akui, bahwa setiap seniman – penulis tergolong seniman juga kan? – pasti punya muse.   Apa ya bahasa Indonesia-nya muse?  Sumber inspirasi?  Ya itulah pokoknya.

Dalam mitologi Yunani, muse ini merupakan dewi-dewi yang menjadi inspirasi terciptanya karya seni, sains, dan sastra.  Ada sembilan: Clio, Thalia, Erato, Euterpe, Polyhimnia, Calliope, Terpsichore, Urania, dan Melpmene, kesembilannya adalah anak perempuan Zeus dan Mnemosyne.  Dalam kehidupan sekarang, yang menjadi muse seorang seniman tentu bukan lagi dewi-dewi ini – aku saja baru tahu nama-nama dewi-dewi setelah meng-Google – tapi orang yang bikin inspirasi mengalir.  Bisa satu orang, bisa juga semua orang-orang yang kami temui sehari-hari. 

Fashion designer biasanya yang paling kelihatannya muse-nya siapa.  Kate Moss, sering disebut-sebut sebagai muse-nya Marc Jacobs.  Audrey Hepburn menjadi muse Hubert de Givenchy sehingga lahir gaun hitam legendaris yang dipakai Hepburn di film Breakfast at Tiffany’s. Madonna, yes the singer, juga punya peran sebagai muse Jean Paul Gaultier.  Christian Louboutin mengakui Dita von Teese sebagai muse-nya. 

Di dunia film ada Tim Burton yang sepertinya tidak bisa lepas dari Johnny Depp dan Helena Bonham Carter.  Di lukisan, Pablo Picasso menghasilkan karya-karya terbaiknya terinspirasi perempuan simpanannya, Marie-Thérèse Walter.

Tapi penulis jarang sekali menyatakan jelas-jelas siapa muse-nya.  Contohnya Stephen King, di bukunya On Writing, cuma bilang: “Traditionally, the muses were women, but mine’s a guy; I’m afraid we’ll just have to live with that.”  Siapa laki-laki yang dia maksud, tidak pernah diungkapkan.  Dan setahuku, penulis-penulis terkenal lainnya, dari berbagai interview atau artikel yang pernah kubaca, juga tidak pernah membahas muse-nya siapa, biasanya yang mereka ceritakan adalah kebiasaan menulis.  James Joyce menulis sambil tiduran tengkurep dengan menggunakan pensil berwarna biru.  Virginia Woolf menyisihkan dua setengah jam setiap pagi untuk menulis, di atas meja yang dirancang khusus sehingga dia bisa ‘melihat’ karyanya dari dekat dan dari jauh.  Hemingway suka mengetik naskahnya sambil berdiri.  Agatha Christie mengunyah apel di dalam bak mandi sambil menghayal-hayalkan plot pembunuhan yang akan ia tulis.  Dewi Lestari pernah menyewa kamar kos dan menulis di situ dari pagi sampai sore saat menyelesaikan Perahu Kertas.

Most writers talk about their writing habits, but rarely – if never – about their muse

Me?  Aku tidak punya meja yang dirancang khusus, tidak menulis sambil berdiri karena bok pegel kali, tidak juga mengunyah apel di bak mandi (mending mengunyah yang lain), atau sampai menyewa kamar kos.  Tidak ada yang unik tentang ritual menulisku.  Raia Risjad cuma bangun jam tujuh setiap Sabtu pagi, ada yang bikinin kopi dan toast, kemudian sarapan di atas tempat tidur sambil menuangkan apa pun ide yang di kepala ke laptop.  That’s it.  Bahkan sebelum mandi, aku bisa melahirkan belasan halaman.

But here I am, jam sebelas pagi, hampir setengah dua belas sebenarnya, duduk di depan laptop, dan halaman Word ini masih putih bersih.  Cuma ada cursor yang berkedip-kedip menunggu digerakkan dari tadi.  Dari jam tujuh pagi tadi.

Lebih tepatnya, sejak dua puluh empat bulan yang lalu.  Waktu si mas-mas pembuat kopi dan toast itu meninggalkan rumah ini.

Aku bisa membayangkan sebalnya wajah Alam jika mendengar aku menyebutnya mas-mas.

In fact, Alam is far from the image of the so-called ‘mas-mas’.  Tubuhnya tinggi, bahkan saat aku mengenakan hak tujuh sentimeter, kepalaku hanya sampai di ujung bibirnya.  Kulitnya cerah, cenderung putih, yang membuat pipinya selalu kelihatan sangat memerah setiap dia kepanasan di luar, dan wajahnya selalu kesal setiap aku meledeknya: “Mbak, blush on-nya bagus, mereknya apa?”  Rambutnya ikal, selalu dipotong pendek sempurna.  Sempurna buat diacak-acak dan dijambak sedikit tiap aku sedang gemes.  Dan bibir tipisnya selalu mencetus pelan dengan suaranya yang dalam: “Raia, aku ini laki-laki, bukan kucing peliharaan.  Seneng banget sih ngacak-ngacak.”

*a teaser for my upcoming story entitled Muse, to be published later this year ;)

Sometimes, in life, luck is in our favour that we can combine two passions into one creation.  Here it is, combining my love for writing and art: Antologi Rasa Illustrated Edition.  It will feature the full novel + 20 illustrations in full color that I sketched and painted myself.  My way of giving the readers a new experience in enjoying the story.  I will let you know the release date soon.  High-res

Sometimes, in life, luck is in our favour that we can combine two passions into one creation.  Here it is, combining my love for writing and art: Antologi Rasa Illustrated Edition.  It will feature the full novel + 20 illustrations in full color that I sketched and painted myself.  My way of giving the readers a new experience in enjoying the story.  I will let you know the release date soon. 


Keara  “Cium gue, Ris.”
Harris  Anjis.  Is this even real?  Tiga kata yang telah gue tunggu sejak dia tertawa lepas di lift empat tahun yang lalu.  Tawanya lepas, bibirnya terbuka.  Dan detik ini dia menatap gue.  Kedua matanya yang cokelat itu.  Bibirnya.  Dan tangan gue yang sekarang membelai pipinya.  Dan kata-kata yang meluncur dari bibir gue hanya, “Elo yakin?”     
Keara“Just shut up and kiss me, Risjad.”
Harris  Udara hanya sesuatu yang gue butuhkan untuk bernapas, Keara.  Tapi gue baru tahu rasanya hidup detik ini, di tengah-tengah asap dan kebisingan ini, ketika akhirnya gue mencium bibir terindah milik perempuan yang gue cintai. Jadi begini rasanya, Key.  Begini rasanya mencintai dan memiliki elo.
High-res

Keara  “Cium gue, Ris.”

Harris  Anjis.  Is this even real?  Tiga kata yang telah gue tunggu sejak dia tertawa lepas di lift empat tahun yang lalu.  Tawanya lepas, bibirnya terbuka.  Dan detik ini dia menatap gue.  Kedua matanya yang cokelat itu.  Bibirnya.  Dan tangan gue yang sekarang membelai pipinya.  Dan kata-kata yang meluncur dari bibir gue hanya, “Elo yakin?”     

KearaJust shut up and kiss me, Risjad.”

Harris  Udara hanya sesuatu yang gue butuhkan untuk bernapas, Keara.  Tapi gue baru tahu rasanya hidup detik ini, di tengah-tengah asap dan kebisingan ini, ketika akhirnya gue mencium bibir terindah milik perempuan yang gue cintai. Jadi begini rasanya, Key.  Begini rasanya mencintai dan memiliki elo.

Coming soon in 2014: Antologi Rasa Illustrated Edition.  Yes, my publisher and I have decided to publish a special edition of Antologi Rasa with colorful illustrations of the scenes in the book, all sketched and painted by me.  The one above is one of them: Padang Stage.
I’m planning to include 15 to 30 paintings of scenes, currently working on it. But we’ll see about the finished draft later ;)
I will be posting updates on the release date on my Twitter account.  I hope you’re as excited about this as I am. High-res

Coming soon in 2014: Antologi Rasa Illustrated Edition.  Yes, my publisher and I have decided to publish a special edition of Antologi Rasa with colorful illustrations of the scenes in the book, all sketched and painted by me.  The one above is one of them: Padang Stage.

I’m planning to include 15 to 30 paintings of scenes, currently working on it. But we’ll see about the finished draft later ;)

I will be posting updates on the release date on my Twitter account.  I hope you’re as excited about this as I am.

My art supplies are actually pretty basic: a sketchbook for water-color (they have rough, heavy paper so the water won’t ruin the texture), brushes from Reeves and Lyra, water-color set from Pentel, palette from Reeves, and drawing pencils from Lyra.  Sometimes I also use Rotring pens for the finishing touch. High-res

My art supplies are actually pretty basic: a sketchbook for water-color (they have rough, heavy paper so the water won’t ruin the texture), brushes from Reeves and Lyra, water-color set from Pentel, palette from Reeves, and drawing pencils from Lyra.  Sometimes I also use Rotring pens for the finishing touch.

I like art since I was a little kid, and one day I thought it would fun to visualize scenes in my books as paintings. So one weekend last November, I bought some art supplies and a sketch book, and started painting 12 scenes from my writings, including from Critical Eleven (a short story published in Autumn Once More) and the sequel of Twivortiare which is now in the works.
Now you can bring these paintings home as wall and desk calendars.

Specifications are as follows:
Wall Calendar: 30cm x 30 cm, ring binding, printed on matte art paper, each month will feature an original water-color painting. Each calendar will be signed by Ika Natassa. Price: IDR 145.000 each. Shipping costs will depend on your address.
Desk Calendar: 13cm x 20cm (approximately the size of iPad mini) ring binding, printed on matte art paper, each month will feature an original water-color painting. Each calendar will be signed by Ika Natassa. Price: IDR 65.000 each. Shipping costs will depend on your address.
Buy both (Wall + Desk Calendar) and you’ll get a special combined price of IDR 200.000. Shipping cost will also depend on your address.

How to preorder:
Preorder period opens from today, December 10th 2013 to December 31st 2013. Shipping is scheduled on the first week of January 2014.
To preorder, click the Preorder button below, or email us to inatassa.merch@gmail.com, specifying the type of calendar, quantity, and your complete address. Our friendly admin staff will respond to your order as quick as they can.
High-res

I like art since I was a little kid, and one day I thought it would fun to visualize scenes in my books as paintings. So one weekend last November, I bought some art supplies and a sketch book, and started painting 12 scenes from my writings, including from Critical Eleven (a short story published in Autumn Once More) and the sequel of Twivortiare which is now in the works.

Now you can bring these paintings home as wall and desk calendars.

Specifications are as follows:

  • Wall Calendar: 30cm x 30 cm, ring binding, printed on matte art paper, each month will feature an original water-color painting. Each calendar will be signed by Ika Natassa. Price: IDR 145.000 each. Shipping costs will depend on your address.
  • Desk Calendar: 13cm x 20cm (approximately the size of iPad mini) ring binding, printed on matte art paper, each month will feature an original water-color painting. Each calendar will be signed by Ika Natassa. Price: IDR 65.000 each. Shipping costs will depend on your address.
  • Buy both (Wall + Desk Calendar) and you’ll get a special combined price of IDR 200.000. Shipping cost will also depend on your address.

How to preorder:

  • Preorder period opens from today, December 10th 2013 to December 31st 2013. Shipping is scheduled on the first week of January 2014.
  • To preorder, click the Preorder button below, or email us to inatassa.merch@gmail.com, specifying the type of calendar, quantity, and your complete address. Our friendly admin staff will respond to your order as quick as they can.
Lomba My Antologi Rasa
Dalam rangka anniversary kedua lahirnya Antologi Rasa, aku mengadakan lomba Antologi Rasa, yaitu lomba mengadaptasi cerita Antologi Rasa dalam karya visual maupun verbal.  Lomba ini dapat diikuti oleh peserta perorangan maupun berkelompok (maksimal 5 orang per kelompok), dan satu orang/kelompok dapat mengirimkan lebih dari satu karya
Karya visual dapat berupa short film, clip adegan, trailer, ataupun video terkait adegan/cerita Antologi Rasa berdasarkan kreativitas dan imajinasi kalian.
Karya verbal dapat berupa cerita pendek lanjutan novel Antologi Rasa sesuai imajinasi dan kreativitas masing-masing.
Cara mengikuti:
Untuk karya verbal, dapat di-post di blog masing-masing, kemudian tweet link-nya dengan hashtag #MyAntologiRasa dengan me-mention @ikanatasa di ujung tweet (bukan di awal).
Untuk karya visual, dapat di-post di media Vine, Instagram, ataupun YouTube, kemudian tweet link-nya dengan hashtag #MyAntologiRasa dengan me-mention @ikanatasa di ujung tweet (bukan di awal).
Deadline lomba tanggal 31 Agustus 2013 pukul 23.59 WIB.
Dengan mengikuti lomba ini berarti peserta menyatakan bahwa karya yang diikutikan adalah merupakan karya sendiri dan bukan merupakan plagiat karya orang lain.
Pemenang nantinya akan menerima Antologi Rasa Pictorial Book (buku khusus berillustrasi tentang proses penulisan Antologi Rasa yang tidak dijual untuk umum) dan e-book resmi Antologi Rasa dari @gramediana.
Have fun creating your very own Antologi Rasa!

High-res

Lomba My Antologi Rasa

Dalam rangka anniversary kedua lahirnya Antologi Rasa, aku mengadakan lomba Antologi Rasa, yaitu lomba mengadaptasi cerita Antologi Rasa dalam karya visual maupun verbal.  Lomba ini dapat diikuti oleh peserta perorangan maupun berkelompok (maksimal 5 orang per kelompok), dan satu orang/kelompok dapat mengirimkan lebih dari satu karya

Karya visual dapat berupa short film, clip adegan, trailer, ataupun video terkait adegan/cerita Antologi Rasa berdasarkan kreativitas dan imajinasi kalian.

Karya verbal dapat berupa cerita pendek lanjutan novel Antologi Rasa sesuai imajinasi dan kreativitas masing-masing.

Cara mengikuti:

  1. Untuk karya verbal, dapat di-post di blog masing-masing, kemudian tweet link-nya dengan hashtag #MyAntologiRasa dengan me-mention @ikanatasa di ujung tweet (bukan di awal).
  2. Untuk karya visual, dapat di-post di media Vine, Instagram, ataupun YouTube, kemudian tweet link-nya dengan hashtag #MyAntologiRasa dengan me-mention @ikanatasa di ujung tweet (bukan di awal).
  3. Deadline lomba tanggal 31 Agustus 2013 pukul 23.59 WIB.
  4. Dengan mengikuti lomba ini berarti peserta menyatakan bahwa karya yang diikutikan adalah merupakan karya sendiri dan bukan merupakan plagiat karya orang lain.

Pemenang nantinya akan menerima Antologi Rasa Pictorial Book (buku khusus berillustrasi tentang proses penulisan Antologi Rasa yang tidak dijual untuk umum) dan e-book resmi Antologi Rasa dari @gramediana.

Have fun creating your very own Antologi Rasa!

penguinoncampus:

 

Protesters stand silently and read (Penguin and other) books in central Istanbul, in stark contrast with scenes of violence.

The chosen reading material of many of those who take their stand is reflective, in part, of the thoughtfulness of those who have chosen this motionless protest to express their discontent.



LitBox is an idea that hit my head just a couple of weeks ago, and I just had a really good feeling about this idea that I decided to make it happen right away. As a very lean startup company, right now LitBox is run by me with a help from a couple of friends who run customers’ orders and shipping. Everything is going really well so far, I have personally made agreements with four major publishers in Indonesia within a week and we currently have more than 370 subscribers and growing. I do believe that LitBox has so many potentials that we can explore and develop together.
I started LitBox out of my love of books, and I truly believe fellow book lovers will contribute to its growth in the future.
To learn more about LitBox, you can go here or here.

LitBox is an idea that hit my head just a couple of weeks ago, and I just had a really good feeling about this idea that I decided to make it happen right away. As a very lean startup company, right now LitBox is run by me with a help from a couple of friends who run customers’ orders and shipping. Everything is going really well so far, I have personally made agreements with four major publishers in Indonesia within a week and we currently have more than 370 subscribers and growing. I do believe that LitBox has so many potentials that we can explore and develop together.

I started LitBox out of my love of books, and I truly believe fellow book lovers will contribute to its growth in the future.

To learn more about LitBox, you can go here or here.

nickmiller:

Music inspires me. I don’t usually write while listening to music, but I’ve been inspired to write several pages after hearing a good song. My friend Joe King (you may know him from The Fray) released a single—from his solo album—called “Need a Woman by Friday.” So Let’s have some fun.
Prompt: Let’s say it’s Monday. Now let’s imagine that you have only until Friday to woo the woman or man of your dreams. What exactly would you do if you had once chance?

Deadline: June 29th

Reply to this post or the original post with your answer in one sentence. Joe and I will go through them, find our two favorite replies, and send the two winners a signed copy of his album and a signed copy of my novel, Isn’t It Pretty To Think So? 

image

I’ll write him a short story, handwritten on a piece of paper, and send it to him.

Lomba Menulis Cerita Pendek Perempuan Dalam Cerita

Tanggal 21 April bagiku memiliki makna lebih.  Selain Hari Kartini, tanggal 21 April juga ulang tahun ibuku, hari perayaan sekaligus mengingatkan betapa aku beruntung dibesarkan dan didukung oleh seorang ibu yang bagiku perempuan terkuat dan tidak ada tandingannya.

 Tahun ini, aku ingin merayakan Hari Kartini bukan hanya dengan mengenakan pakaian daerah seperti yang umum dilaksanakan oleh sekolah maupun institusi, tapi dengan Lomba Menulis Cerita Pendek, yang aku beri tajuk ‘Perempuan Dalam Cerita’.  Cerita pendek fiksi ini dapat ber-genre apa saja, asalkan mengambil tokoh dan kehidupan perempuan sebagai anchor ceritanya.  Dapat tentang profesinya, kehidupannya, perjuangannya, maupun pergolakan batinnya.

 

Syarat Peserta

Lomba ini dapat diikuti oleh seluruh Warga Negara Indonesia, tanpa batasan usia, tanpa batasan jenis kelamin.  Setiap peserta juga dapat mengirimkan lebih dari 1 (satu) tulisan.  Penulis juga dapat mengirimkan karya kolektif (misalnya satu cerpen ditulis oleh dua orang).

 

Syarat Cerpen

Cerita pendek ditulis dalam bahasa Indonesia minimal 1.000 kata dan maksimal 3.000 kata (ekuivalen 10 halaman A4), diketik rapi dalam file Microsoft Word dengan font ukuran 11pt.  Cerita pendek berupa karya fiksi yang belum pernah diterbitkan dalam media mana pun, dan merupakan karya asli penulis.  Dengan mengikuti lomba ini, berarti penulis menyatakan bahwa karya tersebut adalah murni karya aslinya dan jika ada tuntutan pelanggaran hak kekayaan intelektual maka akan menjadi tanggung jawab penulis.

Judul cerpen bebas, dengan tema seputar perempuan, tentang profesinya, kehidupannya, perjuangannya, ataupun pergolakan batinnya.

 

Periode Lomba

Lomba dibuka mulai hari ini, 10 April 2013 dan ditutup pada pukul 23.59 tanggal 30 April 2013.  Karya dikirimkan melalui email ke cerpenperempuan@gmail.com.  Harap mencantumkan nama lengkap, alamat lengkap, tanggal lahir, pekerjaan sekarang, dan No. KTP.

 

Pemilihan Pemenang

Pemenang terdiri dari 1 pemenang utama dan 14 finalis.  Seluruh tulisan yang masuk akan dinilai berdasarkan faktor-faktor sbb:

  • Kesesuaian isi tulisan dengan tema.
  • Originalitas.
  • Plot dan diksi.
  • Teknik penulisan yang menarik dibaca.

Pemenang akan dipilih oleh juri yaitu saya sendiri, Ika Natassa dan Aulia Halimatussadiah, penulis, tokoh perempuan, dan juga founder @nulisbuku.

 

Pengumuman Pemenang

Pemenang dan 14 finalis terpilih akan diumumkan melalui Twitter @ikanatassa paling lambat tanggal 31 Mei 2013.

 

Hadiah Pemenang

Pemenang pertama akan memperoleh hadiah berupa e-Money Bank Mandiri senilai Rp. 500 ribu beserta voucher senilai Rp. 50.000 dan t-shirt dari @nulisbuku.  Cerpen pemenang pertama beserta cerpen 14 finalis akan diterbitkan secara self-published oleh @nulisbuku dengan tajuk Perempuan Dalam Cerita.  Atas penerbitan ini, para penulis tidak menerima kompensasi dalam bentuk apa pun karena seluruh royalti hasil penjualan buku akan kita sumbangkan ke lembaga pemberdayaan/perlindungan perempuan korban kekerasan dan perkosaan.  Detail mengenai penyerahan sumbangan royalti ini akan dikelola oleh www.nulisbuku.com.

 

Lain-Lain

Lomba ini aku adakan sendiri, namun jika ada pihak yang berminat menjadi sponsor, dapat menghubungi aku di ika@ikanatassa.com.

“Writing, at its best, is a lonely life.”

Having no facility for speech-making and no command of oratory nor any domination of rhetoric, I wish to thank the administrators of the generosity of Alfred Nobel for this Prize.

No writer who knows the great writers who did not receive the Prize can accept it other than with humility. There is no need to list these writers. Everyone here may make his own list according to his knowledge and his conscience.

It would be impossible for me to ask the Ambassador of my country to read a speech in which a writer said all of the things which are in his heart. Things may not be immediately discernible in what a man writes, and in this sometimes he is fortunate; but eventually they are quite clear and by these and the degree of alchemy that he possesses he will endure or be forgotten.

Writing, at its best, is a lonely life. Organizations for writers palliate the writer’s loneliness but I doubt if they improve his writing. He grows in public stature as he sheds his loneliness and often his work deteriorates. For he does his work alone and if he is a good enough writer he must face eternity, or the lack of it, each day.

For a true writer each book should be a new beginning where he tries again for something that is beyond attainment. He should always try for something that has never been done or that others have tried and failed. Then sometimes, with great luck, he will succeed.

How simple the writing of literature would be if it were only necessary to write in another way what has been well written. It is because we have had such great writers in the past that a writer is driven far out past where he can go, out to where no one can help him.

I have spoken too long for a writer. A writer should write what he has to say and not speak it. Again I thank you.

 

* from Ernest Hemingway’s Noble Prize acceptance speech

Honestly, I am still in awe how a simple high school project could turn out to be one of the most endearing short movies I’ve ever seen.  This is an adaption of my second novel, Divortiare.  Kudos to these talented kids! 

PS: If you love it too, show your love by commenting on their YouTube site, I’m sure they’ll appreciate it too :)









I’ve used this Macbook Titanium Unibody (released by Apple in late 2008) since 2009 (purchased it for IDR 16.5 million back then), and wrote almost the entire first draft of Antologi Rasa on it.  Now that I’m working with a Macbook Air, I’ve decided to let this baby go so it may find new fingers to stroke more stories and creativity.  
The late 2008 Macbook Titanium Unibody looks like the 2012 Macbook Pro, and specs are as follows:
Hard disk capacity: 160 GB, Intel Core 2 Duo processor, speed 2 GHz, memory 2 GB.
13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display with support for millions of colors.
MacOS X version 10.6.8 Snow Leopard.
Preinstalled software: Adobe Illustrator CS3, Photoshop CS3, Dreamweaver CS3, iCal, iChat, iDVD, iMovie, iPhoto, iTunes, iWeb, Microsoft Office X 2011, Photobooth, Time Machine, Toast 9 Titanium, and QuickTime among many others.
Built-in AirPort Extreme Wi-Fi wireless networking2 (based on IEEE 802.11n draft specification); IEEE 802.11a/b/g compatible.
Built-in Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate).
Built-in 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 connector).
NVIDIA GeForce 9400M graphics processor with 256MB of DDR3 SDRAM shared with main memory.
Extended desktop and video mirroring: Simultaneously supports full native resolution on the built-in display and up to 2560 by 1600 pixels on an external display, both at millions of colors.
Built-in iSight camera.
Mini DisplayPort.
Multi-Touch trackpad for precise cursor control; supports two-finger scrolling, pinch, rotate, three-finger swipe, four-finger swipe, tap, double-tap, and drag capabilities.
Battery life while not charged is around 4.5 hours.
Physical condition is around 98% (there are a couple of scratches).
The original Magsafe charger.
 As a bonus, I will throw in (for free of course):
Teal green Helolulu laptop bag.
An autographed box set of my books.
I’ll let this baby go for IDR 7.5 million only.  For IDR 8 million, I will throw another bonus: an original black leather Moleskine laptop sleeve, valued at IDR 860k.
Email me to inatassa@gmail.com if you’re interested.  The Macbook is currently with me in Medan, so let’s work out a delivery system if you’re not residing here.

High-res

I’ve used this Macbook Titanium Unibody (released by Apple in late 2008) since 2009 (purchased it for IDR 16.5 million back then), and wrote almost the entire first draft of Antologi Rasa on it.  Now that I’m working with a Macbook Air, I’ve decided to let this baby go so it may find new fingers to stroke more stories and creativity.  

The late 2008 Macbook Titanium Unibody looks like the 2012 Macbook Pro, and specs are as follows:

  • Hard disk capacity: 160 GB, Intel Core 2 Duo processor, speed 2 GHz, memory 2 GB.
  • 13.3-inch (diagonal) LED-backlit glossy widescreen display with support for millions of colors.
  • MacOS X version 10.6.8 Snow Leopard.
  • Preinstalled software: Adobe Illustrator CS3, Photoshop CS3, Dreamweaver CS3, iCal, iChat, iDVD, iMovie, iPhoto, iTunes, iWeb, Microsoft Office X 2011, Photobooth, Time Machine, Toast 9 Titanium, and QuickTime among many others.
  • Built-in AirPort Extreme Wi-Fi wireless networking2 (based on IEEE 802.11n draft specification); IEEE 802.11a/b/g compatible.
  • Built-in Bluetooth 2.1 + EDR (Enhanced Data Rate).
  • Built-in 10/100/1000BASE-T Gigabit Ethernet (RJ-45 connector).
  • NVIDIA GeForce 9400M graphics processor with 256MB of DDR3 SDRAM shared with main memory.
  • Extended desktop and video mirroring: Simultaneously supports full native resolution on the built-in display and up to 2560 by 1600 pixels on an external display, both at millions of colors.
  • Built-in iSight camera.
  • Mini DisplayPort.
  • Multi-Touch trackpad for precise cursor control; supports two-finger scrolling, pinch, rotate, three-finger swipe, four-finger swipe, tap, double-tap, and drag capabilities.
  • Battery life while not charged is around 4.5 hours.
  • Physical condition is around 98% (there are a couple of scratches).
  • The original Magsafe charger.

 As a bonus, I will throw in (for free of course):

  • Teal green Helolulu laptop bag.
  • An autographed box set of my books.

I’ll let this baby go for IDR 7.5 million only.  For IDR 8 million, I will throw another bonus: an original black leather Moleskine laptop sleeve, valued at IDR 860k.

Email me to inatassa@gmail.com if you’re interested.  The Macbook is currently with me in Medan, so let’s work out a delivery system if you’re not residing here.